Ako každoročne, tak i v tomto roku v nedeľu 29. septembra 2024 sa v Kostole Ducha Svätého v Nemčiciach konalo poďakovanie Pánu Bohu za tohtoročnú úrodu. Bolo to ešte v dozvukoch jesenných kántrových dní, ktorých obsahom je práve vzdávanie vďaky za dary zeme. Samozrejme, že v tomto poďakovaní sú zahrnutí všetci tí, ktorí sa pričinili svojou prácou a poľnohospodárskou starostlivosťou, že v súzvuku prírody dopestovali najrozličnejšie plodiny, ovocie a zeleninu.
Prekrásnu výzdobu chrámu z týchto darov zeme v nemčickom kostole vytvorila miestna veriaca pani Zuzana Zdychavská. Za svoje námety si zobrala aktuálne témy. Je to jednak milostivá socha Sedembolestnej Panny Márie v Topoľčanoch, ktorej 170. výročie korunovácie sme si v tomto roku pripomínali (1854-2024). Ako je nad jej zobrazením napísané, je "Patrónka naša" a prosíme, aby orodovala za nás. Ďalšou tematikou bolo blahorečenie bohoslovca, člena rádu lazaristov a mučeníka vernosti blahoslaveného Jána Havlíka (* 12.2.1928, Dubovce - + 27.12.1965, Skalica). Jeho blahorečenie je ešte "čerstvé", nakoľko bolo v Šaštíne 31. augusta 2024. A v neposlednom rade, stále živou tematikou je modlitba posvätného ruženca v duchu zobrazených slov: "Držať v ruke ruženec, je ako držať ruku našej nebeskej Matky." Je to taktiež prosba, aby nielen v mesiaci októbri, ale neustále, nás Pán naučil modliť sa vždy opravdivo a vrúcne. Krásne dotvorenie výzdoby okrášlilo celý chrám, k čomu prispela i bohatosť darov v obetnom sprievode počas bohoslužby.
Ďakovnú sv. omšu v nedeľu 29.9.2024 v Nemčiciach celebroval zaslúžilý kňaz z topoľčianskej fary vdp. Andrej Guniš. Nemčice vo svojej pastoračnej práci dobre pozná. A tak sa veriacim z Nemčíc úprimne a osobne poďakoval za ich veľkú štedrosť a za mnohé dary ovocia, plodín a zeleniny, z ktorých sa mohla naaranžovať táto okúzľujúca výzdoba. Vo svojom príhovore poukázal rovnako na symboliku ovocia vo Svätom písme. Ale takisto na úžas, že cez tieto dary môžeme spoznať dobrotivosť a blahosklonnosť Pána Boha k ľuďom a k ich obetavej práci.
Nech aj tohtoročné poďakovanie za úrodu v Nemčiciach podnieti srdcia nás všetkých k tomu, aby sme ďakovali dobrotivému Bohu za nesmierne dary pre náš každodenný život a za ľudí, ktorých máme povedľa seba, a ktorí nás majú úprimne radi. (DA)


Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup