V uplynulom období sa obrátilo na nás viacero našich farníkov s prosbou, že nevedia identifikovať niektoré sochy, ktoré sú v našom Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Topoľčanoch. Či už sú to tie, ktoré boli v kázni spomenuté alebo na ktoré sa počas bohoslužieb pozerajú a nevedia, akého svätca sochy predstavujú. Súčasne nás poprosili, či by sme ich mohli nejako označiť, aby si to mohli prečítať a spoznať. Ich prosbu sme zobrali komplexne a rozhodli sme sa, že našim farníkom a návštevníkom chrámu poskytneme ucelený návod, ako určiť každú sochu, maľbu i relikvie v našom farskom kostole a v jeho okolí.

Takto bola vytvorená Schéma sôch a malieb v našom kostole. Napokon sme do schémy začlenili takisto sochy v blízkosti kostola - čiže sú to sochy, ktoré sa nachádzajú na hlavnom topoľčianskom námestí a vo farskom areáli. Z toho sme na A3 dali vytlačiť 1000 kusov farebných výtlačkov a farníci si ich mohli zdarma počas nedeľných bohoslužieb v priebehu septembra 2024 zobrať so sebou domov a študovať. Vytlačená verzia tejto súhrnnej schémy sa rovnako nachádza permanentne aj v kostole pri jeho hlavnom vchode v kostolnej výveske. Na schéme je tiež QR kód, ktorého zosnímaním sa schéma zobrazí v elektronickej podobe. Je zverejnená na našej farskej webovej stránke: https://www.farnost-topolcany.sk/virtualna-mapa.html
 


Návštevník chrámu alebo záujemca dostane tým túto schému v elektronickej podobe do svojho mobilu, počítača alebo tabletu. Na našej farskej webovej stránke sme tak vytvorili novú sekciu s názvom Virtuálna mapa, kde tento projekt sa ďalej bude rozvíjať. V úmysle je v elektronickej podobe tejto schémy projekt, že keď sa myšou počítača nabehne na označenie danej sochy, tak sa mu zobrazí i fotografia tento sochy, maľby, tabule či relikvie. Rovnako by do tejto sekcie mali pribudnúť virtuálne mapy a videá exteriéru i interiéru nášho farského kostola v Topoľčanoch i filialneho kostola v Nemčiciach, exteriéru Kaplnky Karmelskej Panny Márie či virtuálny záber topoľčianskej Kalvárie. Je to teda projekt, ktorý ide s modernou dobou vývoja technológií a prezentácie našich pamätihodností a sakrálnych kultúrnych pamiatok. Sme radi, že sme takto mohli stopercentne splniť prosbu našich veriacich, aby všetko, čo máme v našom farskom kostole, bolo pre nich známe. Nech to slúži na väčšiu česť a slávu Božiu! (DA)
 
Kliknutím na schému sa otvorí PDF dokoment:  Shéma sôch a malieb v kostole a v jeho blízkosti


Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup